fredag 30 april 2010

Att slösa bort 100 miljoner om året på icke behövande!

Socialdemokraterna har kommit med ytterligare ett huvudlöst förslag inom tandvårdsområdet i Västra Götalandsregionen. Man föreslår att åldersgrupperna 21-25 år skall erbjudas kostnadsfri tandvård till en kostnad av 100 miljoner om året. Detta är en grupp som har haft fri tandvård i Sverige t.o.m det år man fyller 19 år och därefter fri tandvård i VGR ytterligare två onödiga år. Det här är en grupp friska, vuxna myndiga individer med fin tandhälsa som själva bör få ta ansvar för sin tandvård.
I den statliga Tandvårdsförsäkringen finns för denna grupp redan ett årligt tandvårdsbidrag och en Tandvårdsförsäkring med ett högkostnadsskydd.
I VGR finns också ett s.k. Frisktandvårdssystem där en patient kan ansluta sig till en försäkring gällande under tre år. Mot en månatlig kostnad på i de flesta fall 40 kronor försäkrar man sig mot högre kostnader. Försäkringen kan förlängas om patienten så önskar.
Efter den fria barn- och ungdomstandvården har det visat sig att patienterna går till tandläkaren i mindre omfattning och S hävdar att den aktuella gruppen har en försämrad tandhälsa. Redan inom barn-och ungdomstandvården är intervallerna mellan undersökningar ofta långa utan att man där talar om någon försämrad tandhälsa.
Det vore intressant att se den statistik som man bygger detta påstående på!
Det finns bland våra medborgare stora grupper som faktiskt bör ha en kostnadsfri utökning av sin tandvård, men det är de som inte gör sin röst hörd. Åldringar med fler och fler tänder i behåll utgör en tickande tandvårdsbehovsbomb dår ålderförändringar och medicinering snabbt kan ödelägga ett tidigare fint bett. Yngre individer med fysiska eller psykiska handikapp är en grupp som riskerar försämrad tandhälsa.
Om man anser att man har medel att förstärka tandvården, satsa på de som behöver det och inte på de som själva bör ha förmåga att sköta sin tänder!

söndag 11 april 2010

Antisemitism och Kooperativa förbundet

Antisemitismen tar sig alltid nya uttryck. Den 10 april röstade Konsumentföreningen Väst på sin årsstämma igenom tre motioner om att israeliska produkter bör bojkottas i Coops butiker. Dessa motioner kommer att gå vidare till Kooperativa Förbundet.
Det är tydligt att det är okey att bojkotta produkter från Mellanösterns enda demokrati medan man fortsätter att handla med produkter från väldens största diktatur, Kina. Man kan bara dra slutsatsen att det här är ännu ett utslag av antisemistism.
I Malmö har antisemistismen fått till följd att judar flyttar från staden. Här i Västsverige skall vi inte ha den utvecklingen utan på alla sätt motarbeta att antisemitismen visar sitt tryne.
I Malmö motarbetar inte den ledande s-politikern tydligt antisemitismen . Det blir intressant hur ledande s-politiker i Västsverige kommer att agera.
För egen del anser jag att det är dags att bojkotta Coops affärer. Sluta att handla på Coop Nära, Extra, Forum och Bygg! Bojkotta även Löplabbet och MedMera Bank som ägs av kooperationen!