torsdag 17 februari 2011

Demokrati eller bananrepublik?

Diverse oegentligheter under höstens val svärtade ned det svenska valsystemet. Bortappade röstsedlar, tveksamt utformade vallokaler och felaktigt avprickade röstberättigande förekom på flera ställen i landet. Dessbättre fungerar vår demokrati och vårt demokratiska system rättar nu till bristerna i de fall där dessa haft betydelse för valutgången.
I VGR innebar valresultatet att om C hade fått ytterligare 16 röster hade det partiet i stället för S fått det sista utjämningsmandatet. En statistisk analys visar att om felen inte gjorts hade C med 85,7 – 88,5 % sannolikhet fått detta mandat. Valprövningsnämndens slutsats är att felen med fog kan antas ha inverkat på valutgången och har därför beslutat att omval ska ske. Eftersom felet berör ett utjämningsmandat, och fel har gjorts i alla fem valkretsarna krävs nytt val i hela VGR.
Vi som var engagerade i valrörelsen trodde nog att det skulle dröja fyra år till nästa val. Nu är det dags för medlemmarna i alla partier att kavla upp skjortärmarna på nytt och försöka få väljarna till valurnorna i mitten av maj. Landstingsvalen/Regionvalen är ju ur väljarsynpunkt ingen direkt "kioskvältare" så det blir en utmaning att få till ett högt valdeltagande under en årstid då alla, inklusive partimedlemmarna, hellre tänker på annat än politik.
Ur demokratisk synpunkt är dock omvalet en självklarhet - Sverige är ingen bananrepublik!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar