måndag 22 februari 2010

Mångfald och frihet kapar köer

Dagens Nyheter beskriver vad som händer med köerna till utprovning av hörselhjälpmedel när audionomer tillåts etablera sig fritt. Kort sammanfattning - köerna försvinner! Landstingsmonopol eller upphandlade alternativt drivna monopol lyckas inte med det som Skåne, med sin etableringsfrihet, lyckats med.

Inom hälso- och sjukvården finns mängder med verksamheter där monopolen kan avskaffas med stora vinster för medborgarna när det gäller hälsa och välfärd.

Landstingsmonopolkramarna, som finns inom många politiska partier, hävdar ofta med emfas att man kan få samma engagemang och produktivitet i en offentligt driven verksamhet. Efter 33 års yrkesverksamhet inom landstingsvärlden, bl.a. som klinikchef och verksamhetschef, anser jag att det är rena dravlet. Tröghet och centralstyrning tycks vara en del av ett offentligt monopol oavsett om den politiska majoriteten är borgerlig eller socialistisk .

För att släppa loss kreativiteten och öka produktiviteten inom många delar av hälso.-och sjukvården finns ett enkelt recept, bryt monopolen, inför etableringsfrihet och valfrihet för medborgarna.

I Västra Götalandsregionen måste det dock först till en politisk förändring. Folkpartiet Liberalerna måste sluta fungera som stödparti till Socialdemokraterna!